Gevelankers, waar zijn ze goed voor?

Mike avatar

Mike op 08-09-2015

Gevelankers zijn al sinds oudsher een hulpmiddel om een houten constructie te verbinden met een stenen buitenmuur. Vaak zijn de gevelankers aan de buitenkant van een pand goed zichtbaar en daarom zijn er door de jaren heen tal van gevelankers ontwikkeld. Lees er meer over in dit artikel over gevelankers.

Gevelankers

Wat zijn gevelankers?

Gevelankers zijn verbindingselementen die een houten constructie aan de binnenzijde van een woning of andersoortig pand verbinden met de stenen buitenmuur aan de buitenkant van het pand. Vroeger werden deze gevelankers gebruikt om een balklaag aan de buitenmuur te bevestigen, maar door de verandering van architectuur komen we gevelankers vandaag de dag voornamelijk enkel nog tegen in oudere woningen en panden.

Een gevelanker bestaat uit twee onderdelen; een veer en een schieter. De veer loopt door het oog van de schieter. De schieter steekt door de muur heen en is aan de binnenzijde bevestgid aan een houten draagbalk. Zodoende is de veer dus aan de buitenzijde van het pand zichtbaar en vandaar dat deze veelal is voorzien van decoratie.

Verschillende gevelankers

Gevelankers zijn er in verschillende soorten en maten en zijn door de loop der tijd behoorlijk veranderd. Sierankers werden bijvoorbeeld gemaakt van ongeveer 1525 tot in de tweede helft van de 17de eeuw. Sierankers hadden een bepaalde vorm zoals bijvoorbeeld bloemen of drakenkoppen. Dit was uitsluitend ter decoratie. Vanaf 1550 werd ook gebruikt van jaartalankers, zodat zichtbaar werd in welk jaar het pand was gebouwd.

Naast deze gevelankers kennen we nog een aantal andere soorten ankers.

Strijkbalk ankers

Een strijkbalk-anker maakt de verbinding tussen 3 verschillende balken aan de binnenzijde van een woning. Deze werden voornamelijk gebruikt bij het verankeren van buitenmuren die evenredig aan de balklaag liepen.

Rozet ankers

Deze gevelankers zien we voornamelijk terug bij panden vanaf 1850. De rozet is een ijzeren plaat die aan de buitenkant van de muur werd bevestigd. Rozetten bieden meer steun bij een grotere trekkracht van het anker. Ze zijn terug te vinden in verschillende soorten en maten, vaak met de meest mooie decoraties.

Blind ankers en zicht ankers

Een zichtanker is vanaf de buitenzijde te zien. De zojuist genoemde rozet anker is hier dus een voorbeeld van. Een blind anker is hier het tegenovergestelde van; deze is namelijk niet zichtbaar vanaf de buitenzijde en is verstopt achter de bakstenen. Het probleem met blind ankers is dat zij kunnen gaan roesten en zodoende schade aan kunnen richten aan de gevel. Scheuren in de gevel zijn hier een voorbeeld van.

Schadelijk voor de gevel

Sommige gevelankers kunnen dus schadelijk zijn voor de gevel. Eens te meer komt dit doordat de ankers te dicht bij hoeken of gevelopeningen worden geplaatst en zodoende kunnen resulteren in scheuren in de gevel. Ook kan een muur uitzetten en krimpen naar gelang de weersomstandigheden en kunnen ankers voor gaten en scheuren zorgen in de gevel.

Mocht u in een woning leven waar gebruik is gemaakt van gevelankers, houdt dan nauwlettend de gevel in de gaten op scheuren en gaten. Deze kunnen namelijk onherstelbare schade aan de binnenmuur veroorzaken met alle mogelijke gevolgen van dien.

Een gevelrenovatie specialist kan u helpen deze problemen op te lossen en de gevel weer in de oude (authentieke) staat terug te brengen. Vaak loont het om meerdere specialisten te vergelijken met elkaar, daar onderlinge prijzen behoorlijk kunnen verschillen van elkaar. Soms kunt u zelfs tot wel 40% besparen op uw persoonlijke specialist!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!