Gevelrenovatie, wat kost het?

Mike avatar

Mike op 23-02-2015

Er zijn een aantal factoren die de kosten van gevelrenovatie bepalen. Een aantal van deze factoren zijn bijvoorbeeld de oppervlakte van de gevel, het aantal stenen en het voegwerk. Lees er hier onder meer over.

Gevelrenovatie kosten

Kosten renoveren gevel

Wanneer er schade is aan uw gevel is het aan te raden dit zo snel mogelijk te renoveren. Wachten kan zorgen voor ergere schade wat uiteindelijk weer resulteert in hogere renovatiekosten. Zichtbare schade aan uw gevel kunnen scheuren in de muur zijn, of kapotte stenen die vervangen moeten worden. Bij het vervangen van stenen of renoveren van scheuren in de muur moet ook het voegwerk vervangen worden, houd hier rekening mee. Het oude voegwerk moet eerst worden uitgehakt of geslepen worden en daarna opnieuw gevoegd worden. Hieronder ziet u een klein overzicht van alle werkzaamheden die eventueel komen kijken bij uw gevelrenovatie en een prijsindicatie van deze werkzaamheden:

- Stenen vervangen: €10 per m²
- Dorpel/Latei vervangen: €35 per uur
- Voegwerk: vanaf €10 per m²
- Impregneren: vanaf €6,50 per m²
- Metselmortel: ongeveer €0,60 per liter

Een gemiddelde tussenwoning heeft een gevel van zo’n 60 m². Voor het renoveren van 10 m² worden gemiddeld 800 stenen gebruikt en zo’n 125 liter mortel. De prijs zou dan uitkomen op €8.150.

Waarom gevel renoveren?

Een gevelrenovatie betekend dat een pand vernieuwd wordt. Renovatie wordt uitgevoerd wanneer er schade op de gevel aanwezig is. Deze schade kan zich in verschillende vormen uiten, zoals scheuren in de muur. Het is aan te raden om de oorzaak van schade snel te achterhalen zodat deze in de toekomst voorkomen kan worden. Een voorbeeld van een oorzaak van gevelschade is dat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten uw woning te groot is. U kunt hier dan rekening mee houden en vervolgens de temperatuur wat meer gelijk te houden. Meestal ontstaat schade aan de gevel doordat deze slecht onderhouden is, probeer uw gevel dan ook goed te onderhouden en regelmatig te reinigen. De kosten voor gevelrenovatie kunnen aanzienlijk oplopen wanneer de gevel slecht wordt onderhouden.

Kosten gevel reinigen

Voordat u uw gevel laat renoveren is het verstandig eerst uw gevel te laten reinigen. Het reinigen van uw gevel zorgt ervoor dat de gevel er weer als nieuw uitziet en al het vuil verwijderd wordt. Wanneer u uw gevel niet laat reinigen voordat u deze laat renoveren is er kans op kleurverschil achteraf. Het nieuwe, gerenoveerde deel, zal waarschijnlijk een fellere kleur hebben dan het oudere gedeelte. Gevels verkleuren door uitlaatgassen, mossen en algen. Kosten voor het reinigen van uw gevel beginnen bij een prijs van €5 per m², inclusief de arbeidskosten. Uw gevel regelmatig laten reinigen bespaart u uiteindelijk geld doordat gevelrenovatie dan minder snel noodzakelijk is.

Kosten gevel impregneren

U kunt uw gevel beschermen tegen schade door uw gevel te laten impregneren. Bij het impregneren van uw gevel wordt de gevel waterafstotend gemaakt door een laagje impregneermiddel op de gevel aan te brengen. Ook is het voor mossen en algen onmogelijk om te hechten aan de gevel. Het impregneren is een verstandige keuze voor na het renoveren en/of reinigen van uw gevel. Impregneren zorgt ook weer voor een besparing op de kosten voor gevelrenovatie doordat de gevel minder snel zal beschadigen. De kosten voor het impregneren van uw gevel liggen tussen de €6,50 en €15 per m², inclusief de arbeidskosten.

Tijdelijke btw-verlaging gevelrenovatie

Een uitgelezen kans om voordelig uw gevel te laten renoveren is door gebruik te maken van de tijdelijke btw-verlaging. De periode tussen 1 maart 2013 en 1 juli 2015 is het btw-tarief verlaagd van 21% naar 6%. Deze verlaging is geldig op alle verbouw- en herstelwerkzaamheden aan uw woning. Het btw-tarief van 6% is alleen geldig arbeidskosten. Ook kosten als voorrijkosten en de huur van het apparatuur vallen hieronder. Over het materiaal dient wel de normale 21% te worden betaald. Al met al kunt u dus aanzienlijk besparen op de kosten voor het renoveren van uw gevel.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!